Allergenen
wacht even met genieten
Allergenen

Bij mensen met een voedselallergie reageert het afweersysteem abnormaal sterk op eiwitten in ons voedsel wat een overgevoeligheidsreactie kan veroorzaken. De eiwitten die een allergische reactie kunnen opwekken worden allergenen genoemd. Allergische reacties gaan gepaard met symptomen als jeuk, zwellingen, uitslag, kortademigheid of overgeven. De ernstigste reactie is anafylactische shock, waarbij symptomen als een sterk verlaagde bloeddruk en bewusteloosheid levensbedreigend kunnen zijn.

Naar aanleiding van de wet Verordening Verstrekking (EU) Nr. 1169/2011 van het Europees Parlement en de Raad is MaDe Chocolaterie verplicht om informatie te verstrekken over de aanwezigheid van de volgende 14 allergenen (en de daarvan afgeleide producten): noten (o.a. amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten), melk (inclusief lactose), selderij, gluten (o.a. tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en kamut), sesamzaad, ei, soja, lupine, zwaveldioxide en sulfiet, pinda, mosterd, schaaldieren, vis en weekdieren.

Noten

Noten zijn vruchten van bomen. Alle noten bevatten veel oliën en eiwitten, ben je allergisch voor noten dan reageert jouw afweersysteem op de eiwitten uit noten. Noten die wij veel verwerken zijn; Hazelnoten, cashewnoten, pecannoten, walnoten, amandelen en pistachenoten. De kokosnoot is geen noot maar een vrucht. De allergie pinda behoort niet tot de groep noten, maar wordt apart gezien.

Melk (inclusief lactose)

De allergische reactie door het eten of drinken van een product dat koemelk bevat of een aanraking van een kapotte huid met koemelk. Koemelkallergie is een niet normale reactie van het immuunsysteem door het innemen van de eiwitten die zich bevinden in (koe)melk. De allergie voor koemelkeiwit wordt zo nu en dan verward met lactose-intolerantie, hierbij kunnen je darmen lactose; wat melksuiker is, niet goed verwerken.

Selderij

Selderij is een plant die behoort tot de schermbloemenfamilie. Tot deze familie behoren onder andere ook anijs, dille, karwij, kervel, koriander en peterselie. Het is goed mogelijk dat personen die allergisch zijn voor selderij op den duur ook voor deze producten een reactie kunnen krijgen. Na het eten van selderij of voedingsmiddelen waarin deze allergie wordt verwerkt kan er binnen enkele minuten een allergische reactie ontstaan.

Ei

Deze allergie ontstaat door het consumeren van kippenei. Hierbij reageert het lichaam op de eiwitten die in het eigeel en eiwit van een kippenei voorkomen. Wanneer u de aanduiding "lecithine" op het etiket ziet staan is het niet afkomstig van kippenei. Gaat het om lecithine van kippenei dan staat dit beschreven als; ei-lecithine lecithine(ei) of E322(ei).

Zwaveldioxide en Sulfiet

Sulfiet heeft te maken met zwaveldioxide. Het is een gas dat vaak ontstaat bij de verbranding van zwavelhoudende brandstoffen zoals aardolie of steenkool. Door de verbranding van zwavel komt zwaveldioxide in de lucht terecht. Als dit in waterdamp terecht komt of oplost in vloeibaar water ontstaat er "zwaveligzuur", dit wordt ook wel diwaterstofsulfide genoemd. Sulfieten zijn zouten van diwaterstofsulfide die vaak worden gebruikt als conserveermiddelen. Hierdoor blijft voedsel langer houdbaar en zal het minder snel bederven.

Gluten

Gluten zijn een bestanddeel van granen, onder andere in tarwe, rogge en gerst. De meest voorkomende vorm van gluten in voedsel is in brood (bloem) en pasta. Het kan een aandoening aan het spijsverteringsstelsel veroorzaken. Zo kan het de dunne darm beschadigingen, wat maag en darmklachten met zich meebrengt. Een medische benaming voor glutenintolerantie wordt ook wel coeliakie genoemd.

Lupine

Lupine is een peulvrucht en wordt voornamelijk gebruikt in vleesvervangers en in brood en bakproducten als productverbeteraar. Het is rijk aan eiwitten en voedingsvezels en bevat B- vitamines en mineralen zoals zink, ijzer en calcium. De allergie lupine kan als een kruisallergie voorkomen bij mensen met een pinda- allergie.

Sesamzaad

Deze allergie wordt veroorzaakt door het consumeren van sesamzaadjes of sesamolie. De zaadjes worden vaak gebruikt als smaakmakers in gerechten of producten voornamelijk in de Aziatische – Oosterse keuken. Het is mogelijk dat mensen die een sesamzaad allergie hebben ook een reactie krijgen op verschillende soorten noten, maanzaad en rogge. Dit heet kruisreactie.

Soja

Sojabonen zijn peulvruchten die worden gebruikt voor de productie van sojaproducten. Ze bestaan in de kleuren geel, zwart bruin en groen. Bij deze allergie reageer je op de aanwezige eiwitten die in de sojabonen voorkomen. Soja wordt in veel voedingsmiddelen verwerkt voor de structuur, als emulgator of eiwit vuller en komt onder andere voor in; sojasaus, sojamelk, tofu maar ook in brood, vleesvervangers en koekjes.

Pinda

Een voedselallergie waarbij het afweersysteem reageert door het eten van pinda’s. Deze allergie is vaak in combinatie met een notenallergie. Het afweersysteem maakt na contact met pinda’s allergenen aan, bij een volgend contact met pinda’s kan een allergische reactie ontstaan. Het is onduidelijk waarom het afweersysteem dit doet. Deze reactie kan bij iedere volgende keer heftiger worden.

Mosterd

Bij deze allergie ben je allergisch voor het mosterdzaad eiwit. Mosterd komt uit de ‘’Brassiceae family’’ waar ook onder andere broccoli, spruitjes, kool, bloemkool en radijs uit komen. Het is mogelijk dat op langere termijn mensen ook allergisch voor deze producten kunnen zijn, dit heet kruisreactie. Komt onder andere voor in azijn, mayonaise, mosterd en kaas.

Schaaldieren

Een dierlijke allergie die ontstaat door het eten van ongewervelde dieren (zonder ruggengraat of wervelkolom) die in zee of zoetwater leven. Voorbeelden van schaaldieren zijn garnalen, kreeft en krab. Onder de schelpdieren verstaan we onder andere, oesters, mosselen en kokkels.

Vis

Deze allergie ontstaat door het consumeren van vis. Het eiwit dat in vis zit kan de aanleiding geven tot allergische verschijnselen. Vis of afgeleide producten zoals visolie vind je in veel verschillende voedingsmiddelen terug, denk aan snoepgoed, bouillon en margarine. Er treed géén kruisreactie op met een schaal en scheldieren allergie.

Weekdieren

Er zijn ongeveer 112.000 soorten weekdieren. De weekdieren worden ingedeeld in acht klassen waarvan de bekendste inktvissen, slakken en tweekleppige zijn. De meeste weekdieren leven in het water en een groot deel leeft in de zee. Binnen de weekdieren vormen de schelpdieren een aparte categorie. Als er gesproken wordt over een allergie voor weekdieren gaat het vaak over één of meer van de schelpdieren.

Sporen

MaDe Chocolaterie gaat altijd zeer zorgvuldig om met uw voedselallergieën en/of voedselintolerantie. Al onze producten worden bereid in een keuken waar naast onderstaande allergenen ook (steen) vruchten verwerkt worden.

Helaas kunnen wij kruisbesmettingen van allergenen in onze keuken nooit volledig uitsluiten. Onze producten kunnen sporen (ook wanneer deze niet als allergeen zijn aangegeven bij onze producten) bevatten van:
Om onze bonbons te kleuren gebruiken wij gekleurde cacaoboter hierdoor kunnen er E-nummers voorkomen in uw bonbon. E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd om eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren. Voorbeelden zijn kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen. E-nummers kunnen worden gewonnen uit de natuur of kunstmatig worden gemaakt

Vragen over allergenen

Als u vragen heeft over de ingrediënten en/of de allergenen die in onze producten verwerkt zitten kunt u contact opnemen met ons. Ook kunt u naar de mogelijkheden informeren om uw favoriete product te verkrijgen zonder (of met een vervanger) van bepaalde ingrediënten (allergenen).
Group 10

Allergenen

Als u vragen heeft over de ingrediënten en/of de allergenen die in onze producten verwerkt zitten kunt u contact opnemen met ons. Ook kunt u naar de mogelijkheden informeren om uw favoriete product te verkrijgen zonder (of met een vervanger) van bepaalde ingrediënten (allergenen).

    Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA. Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.